Wódka J.A. Baczewski 0,7l puszka
Wódka ziemniaczana, za którą stoją ponad dwa wieki tradycji. Produkowana pod Lwowem od 1782 roku. Wielokrotnie nagradzana na konkursach, festiwalach i wystawach międzynarodowych, w okresie międzywojennym tak popularna, że jej nazwa - J.A. Baczewski - uchodziła właściwie za synonim słowa "wódka". Niezrównanie gładka i czysta, podobnie jak sto lat temu cechuje się neutralnym zapachem i nieznacznie słodkawym smakiem. Jej nieprzemijająca jakość sprawia, że przez wielu znawców - nie tylko polskich - określana jest jednym słowem: ideał.
Edycja specjalna w eleganckiej puszce znakomicie nadaje się na niesztampowy prezent.
Opis
J.A. Baczewski to wódka, za którą stoją ponad dwa wieki tradycji. Jej produkcję zapoczątkował w 1782 roku Layb Baczels, który uruchomił swą destylarnię nieopodal Lwowa. Prawdopodobnie na początku XIX wieku rodzina zmieniła nazwisko na Baczewski. W międzyczasie, około 1810 roku, fabryka przeniosła się pod sam Lwów. 20 lat później była już wyposażona w najnowszą zdobycz techniki - kolumnę rektyfikacyjną Eliasza Coffley'a, która zrewolucjonizowała smak czystego alkoholu. Nic dziwnego, że pod koniec XIX stulecia J.A. Baczewski był jednym z największych producentów wódki w Europie, a rodzina stojąca za jej niepodważalnym sukcesem otrzymała z rąk cesarza Fryderyka Józefa tytuł szlachecki.
Firma święciła również triumfy w okresie międzywojennym. Jeszcze w 1924 roku, jako jedna z pierwszych, postawiła na reklamę lotniczą. Na Londyńskiej Wystawie Spirytusowej w 1925 roku zgarnęła wszystkie nagrody. W latach 30. XX wieku rozpoznawalność marki była już tak wielka, że nazwa "Baczewski" uchodziła właściwie za synonim słowa "wódka".
Podczas drugiej wojny światowej lwowska fabryka została zniszczona. W 1956 roku potomkowie Baczewskich odzyskali prawa do znaku towarowego. Później, wspólnie z Eduardem Gesslerem, wznowili produkcję alkoholu w oparciu o receptury zachowane w wiedeńskim oddziale firmy Altvater Gessler-J.A.Baczewski.
J.A. Baczewski to wódka niezrównanie gładka i czysta. Powstaje z najlepszych odmian ziemniaków, a do jej produkcji stosuje się krystalicznie czystą wodę z alpejskich źródeł. Trzykrotnie destylowana, podobnie jak sto lat temu cechuje się neutralnym zapachem i nieznacznie słodkawym smakiem. Jej nieprzemijająca jakość sprawia, że przez wielu znawców - nie tylko polskich - określana jest jednym słowem: ideał.
Edycja specjalna w eleganckiej puszce znakomicie nadaje się na niesztampowy prezent.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.