Wino Vale de Calada Branco 0,75l
Kupaż dwóch typowo portugalskich szczepów: verdelho i arinto. Pochodzi z prowincji Alentejo, owoce zbierane są ręcznie. Wino pachnie owocami cytrusowymi i zielonymi jabłkami, jest soczyste i rześkie. W smaku harmonijne, kwaskowate, owocowe, lecz także wyraźnie słodkawe. Dobre wino stołowe, świetne na lato. Ładnie podkreśli smak sałatek, białych mięs i ryb.
Opis
Vale de Calada Branco to kupaż dwóch typowo portugalskich szczepów: verdelho i arinto. Pochodzi z prowincji Alentejo, krzewy rosną na glebach piaszczystych, owoce zbierane są ręcznie. Proces produkcji rozpoczyna się od naturalnej sedymentacji, następnie wino fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Przed zabutelkowaniem dojrzewa przez miesiąc. Vale de Calada Branco pachnie owocami cytrusowymi i zielonymi jabłkami, jest soczyste i rześkie. W smaku harmonijne, kwaskowate, owocowe, lecz także wyraźnie słodkawe. Dobre wino stołowe, świetne na lato. Ładnie podkreśli smak sałatek, białych mięs i ryb.
Herdada da Calada to piękna posiadłość ukryta wśród wzógrz Alentejo. Istnieje od 1854 roku, a założyli ją potomkowie książęcego rodu de Lencastre, blisko spokrewnionego z dynastią królewską Avis (jeden z przedstawicieli rodu, Jorge de Lencastre, był bastardem króla Jana II Doskonałego i należał do najpotężniejszych ludzi w XVI-wiecznej Portugalii). Należące do posiadłości grunty porastają dziś drzewa oliwne (110 hektarów), zboża (65 hektarów), drzewa korkowe z Australii (215 sztuk) i oczywiście winorośle (35 hektarów). Znajduje się tam również piękny dom gościnny, chętnie odwiedzany przez amatorów enoturystyki - turystyki winnej, dla której Herdada da Calada z jej nowoczesną i doskonale urządzoną winiarnią jest bardzo istotnym i popularnym ośrodkiem w tej części kraju.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.