Wino Serras del Priorat 0,75l
Hiszpańskie wino czerwone z Clos Figueras, winnicy należącej do René Barbiera. Pochodzi z Priorat - bodaj najważniejszego obszaru winiarskiego w Katalonii. Powstaje z odmian grenache, carignan, syrah i cabernet sauvignon. Owoce pochodzą z krzewów liczących sobie od 10 do 15 lat. Przed zabutelkowaniem wino dojrzewa 7 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Pełne, bogate, przyjemnie owocowe (czerwone i czarne owoce) z subtelnymi niuansami kwiatowymi i łagodną podbudową ziołowo-mineralną. Doskonale ułożone, polecane przede wszystkim do mięs, makaronów i kuchni śródziemnomorskiej.
Opis
Wino z Clos Figueras, winnicy należącej do René Barbiera. Barbier kupił Clos Figueras w 1997 roku, 8 lat po tym, jak posiadłość została opuszczona, a kultywacja winorośli przerwana. Część ponad dwudziestoletnich krzewów szczepu carignan udało się ocalić i współcześnie są one wykorzystywane, jednakże większość ok. 10-hektarowych upraw wymagała nowych nasadzeń. Współcześnie w Clos Figueras powstają cztery wina: trzy czerwone (Clos Figueres z owoców najstarszych krzewów, Font de la Figuera Tinto z owoców krzewów posadzonych w 1998 roku i najmłodsze w serii Serras del Priorat, wyróżniające się bardziej owocowym bukietem), a także Font de la Figuera Blanco (białe) z odmiany viognier. Rocznie mury winiarni opuszcza od 25 do 30 tys. butelek.
Serras del Priorat powstaje z odmian grenache, carignan, syrah i cabernet sauvignon. Owoce pochodzą z krzewów liczących sobie od 10 do 15 lat. Zbierane są ręcznie do 20-kilogramowych skrzyń, a następnie starannie selekcjonowane. Fermentacja zachodzi w zbiornikach o pojemności 2,5 tys. litrów. Maceracja trwa 2 tygodnie. Przed zabutelkowaniem wino dojrzewa 7 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 300 i 500 litrów. W jednym roczniku powstaje do nie więcej niż 15 tys. butelek.
Kolor: ciemnoczerwony, prawie czarny z granatowymi refleksami. Zapach: czerwone owoce (wiśnie, porzeczki, jagody, maliny) i subtelne nuty kwiatowe (lawenda, irys). W tle nuty mineralne, wanilia i zioła śródziemnomorskie. Smak: w pierwszej chwili świeży i rześki, momentalnie nabiera złożoności i głębi. Dominują czerwone i czarne owoce, ale przeplatane niuansami mineralnymi. Finisz: długi, owocowo-mineralny; wyczuwalne zwłaszcza rozmaryn i lawenda.
Serras del Priorat to doskonale ułożone wino, polecane przede wszystkim do mięs, makaronów i kuchni śródziemnomorskiej. Podawać w temperaturze pokojowej.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
Priorat to bodaj najważniejszy obszar winiarski w Katalonii. Położony jest niedaleko Tarragony - zwanej w czasach rzymskich Tarraco, pierwotnie obozu warownego, który za panowania Oktawiana Augusta stał się stolicą prowincji Hispania Tarraconensis. Nic zatem dziwnego, że tradycja uprawy winorośli ma tam przeszło 2 tys. lat, a niektóre z istniejących pól tarasowych zostały ponoć uformowane jeszcze przez rzymskich rolników.
Średniowieczna agrokultura Priorat istniała i rozwijała się głównie dzięki działalności kartuzów z klasztoru Scala Dei. Do opata należało 7 miejscowych wsi. Mnisi sprawowali kontrolę nad tamtejszą gospodarką i wszystkimi uprawami, wśród których najważniejsze były: winorośle, drzewa oliwne, migdały i orzechy. Rośliny te stosunkowo dobrze radziły sobie na jałowych glebach łupkowych, typowych dla tego regionu.
Rząd hiszpański dokonał kasaty zakonu kartuzów w roku 1835. Ziemie należące wcześniej do klasztoru podzielono i przyznano drobnym rolnikom. W XIX stuleciu obszar winnic w Priorat rozrósł się do 5 tys. hektarów, jednakże atak filoksery zrujnował go niemal całkowicie. Kondycję regionu pogorszyła jeszcze hiszpańska wojna domowa, a lokalne winiarstwo znalazło się na krawędzi upadku i trwało nad nią aż do końca XX wieku. Dość powiedzieć, że jeszcze w latach 70. łączny obszar winnic nie przekraczał w Priorat 600 hektarów.
Sytuacja zaczęła ulegać zmianie w latach 80., kiedy to grupa entuzjastów pod przywództwem René Barbiera i Alvaro Palaciosa postanowiła wykorzystać potencjał, jaki nadal tkwił w Priorat. Ich pierwsze wino ujrzało światło dzienne w 1989 roku. Winiarze sprowadzili do Priorat odmiany cabernet sauvignon i syrah, łącząc je z uprawianymi od pokoleń, nieraz bardzo starymi odmianami grenache i carignan. Wkrótce okazało się, że gleby łupkowe są w stanie dać wysokiej jakości owoce, a w konsekwencji fenomenalne, światowej klasy wina.
Obecnie wina z Priorat należą do kategorii Denominación de Origen Calificada - apelację tę mają w Hiszpanii jedynie wina z La Rioja. Wyroby miejscowych winiarzy cieszą się olbrzymim uznaniem ekspertów oraz licznymi nagrodami i wyróżnieniami, na czele z najwyższymi ocenami od "Wine Advocate" Roberta Parkera. Uprawy obejmują 2 tys. hektarów w 96 winnicach, które eksportują swoje produkty na cały świat.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Region | Katalonia |
Apelacja | DOQ Priorat |
Szczep winogron | 51% garnacha, 31% carignan, 12% syrah, 6% cabernet sauvignon |
Kolor | Czerwone |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 0,75l |
Zawartość alkoholu | 15% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.