Wino Maria Mora Alentejano Portugalia 1,5l w skrzynce
Dostojne i nadzwyczaj złożone wino portugalskie, łączące w swej palecie wyraziste, słodko-cierpkie niuanse czarnych owoców, gorycz kakao, łagodny garbnik oraz głębsze nuty prażone, opiekane i dębowe. Prawdziwe alentejano!
Opis
Maria Mora to dostojne wino czerwone z Alentejo - dużego i cieszącego się coraz większym zainteresowaniem regionu winiarskiego na południu Portugalii. Produkowane ze szczepów touriga nacional (40%), syrah (40%) i alicante bouschet (20%). Zbiory odbywają się w drugim tygodniu września, owoce zbierane są ręcznie. Maceracja trwa 24 godziny, fermentacja alkoholowa zaś - 15 dni i przebiega w ściśle kontrolowanej temperaturze. Przed zabutelkowaniem wino spędziło 9 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Maria Mora to wino o wyrazistej i bardzo złożonej palecie, łączące w sobie słodko-cierpkie niuanse czarnych owoców (jeżyny, porzeczki, jagody), gorycz kakao, łagodny garbnik oraz głębsze i cięższe nuty prażone, opiekane i dębowe. Konsystencja tęga i pełna, finisz intensywny i długi. Wino nagrodzone zlotym medalem na International Wine Challenge 2014, srebrnym medalem na International Wine & Spirit Competition 2013 oraz srebrnym medalem na Mundus Vini 2017. Sprawdza się jako wino zarówno kontemplacyjne, jak i stołowe - zwłaszcza dodatek do czerwonych mięs, wołowiny i jagnięciny. Zapakowane w drewnianą skrzynkę.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Portugalia |
Region | Alentejo |
Apelacja | Alentejano |
Szczep winogron | touriga nacional (40%), syrah (40%), alicante bouschet (20%) |
Kolor | Czerwone |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 1,5l |
Zawartość alkoholu | 14% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.