Wino Castell d'Encús SO2 0,75l

  • nowość
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Cena: 169,00 zł 169.00
Cena netto: 137,40 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: WINO1235

Opis

Wino białe wytrawne z północnej Katalonii. Powstaje w winiarni należącej do wizjonera Raüla Bobeta ze szczepów sauvignon blanc i semillon. Pochodzą one z wybranych, dobrze nasłonecznionych stanowisk, które znajdują się powyżej 1000 m n.p.m. Owoce zbiera się ręcznie do małych, dziesięciokilogramowych skrzynek, a następnie poddaje starannej selekcji. Całość poddawana jest dzikiej fermentacji. Przed zabutelkowaniem wino poddawane jest procesowi maturacji, która zachodzi w trzech typach zbiorników: stalowych tankach, dębowych beczkach i - last but not least - kamiennych kadziach fermentacyjnych z XII wieku. Proces ten trwa 10 miesięcy. Kolor: słomkowo-zielony. Zapach: złożony i intrygujący; obok nut pestkowych dominują świeże, niesfermentowane owoce (gruszki, jabłka), czuć również ciasteczka, nuty drożdżowe i dębowe, a nawet akcenty starego sera dojrzewającego. Smak: długi, bogaty, szlachetny i nieprawdopodobnie satysfakcjonujący. Główną rolę grają soczyste owoce, zwłaszcza żółte i białe, którym towarzyszą dyskretne akcenty siana, trawy, lekkich ziół i słodkawych korzeni. Całość jest harmonijna, cechuje się intensywną, bardzo orzeźwiającą kwasowością. Finisz: średnio długi w stronę długiego, nieco roślinny.

Ponieważ Castell d'Encús SO2 nie jest poddawane filtracji ani żadnym procesom stabilizującym (nie zawiera siarczynów), może więc ulec zmętnieniu. Jest to proces naturalny, który nie wpływa na jakość trunku. Wysoki poziom kwasowości sprawia natomiast, że w odpowiednich warunkach wino może być poddane długiemu procesowi starzenia.

Castell d'Encús SO2 zdobyło uznanie krytyków oraz zasłużyło na ocenę 91/100 od Roberta Parkera i 93/100 od Joségo Peñina. Najlepiej sprawdza się w towarzystwie sałatek, ryb i owoców morza.

W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.

* * *

Raül Bobet, twórca wina, to brawurowy enolog i oryginał. Wiele lat spędził w strukturach alkoholowego giganta, firmy Miguel Torres, nim wreszcie w latach 90. XX wieku postanowił rozpocząć własną działalność. Na przekór stereotypom, które każą postrzegać wina hiszpańskie jako zarazem atletyczne i pełne ciepła, lecz niezbyt skomplikowane, Bobet postawił na złożoność, zniuansowanie, ekologiczne winiarstwo i nowatorskie metody produkcji.

Bobet nie kłania się ani mainstreamowym konsumentom, którzy poszukują łatwych przyjemności, ani modnym krytykom, którzy promują powielanie utartych schematów. Zamiast zainstalować winiarnię gdzieś na równinach, uruchomił ją u samego podnóża Pirenejów. Panujące tam warunki klimatyczne i terroir są na tyle osobliwe, że przy niebywałej złożoności aromatycznej jego wina cechują się umiarkowaną zawartością cukru, niskim pH i wysoką kwasowością. Bobet korzysta ze wszelkich dobrodziejstw enologii; w Castell d'Encús dysponuje m.in. stalowymi zbiornikami o różnych pojemnościach, nowoczesnymi stołami do selekcji, jak również archaicznymi kadziami, które pamiętają czasy średniowieczne. Proces fermentacji zachodzi w nich w sposób grawitacyjny. Bobet nie tylko wykorzystuje dzikie szczepy drożdży (fermentacja spontaniczna), lecz stosuje także procesy batonnage i délestage, a do kontroli temperatury zaprzęga system ogrzewania geotermalnego. Jednocześnie jednak, respektując środowisko naturalne, Bobet unika aparatów grzybobójczych, pestycydów i herbicydów - z wyłączeniem tych, które dopuszczane są przez rolnictwo ekologiczne.

Castell d'Encús obejmuje 95 hektarów, z czego tylko 23 hektary to obszar winnic. Na pozostałym terenie rośnie las. Winnice położone są na wysokości 850-1300 m n.p.m., krzewy rosną na glebach gliniastych i wapiennych o raczej niskiej zawartości substancji organicznych. Surowy klimat, w tym wysoka amplituda dzienna temperatur, nie ułatwia upraw, ale też komplikuje samą fermentację. Co prawda zachodzi ona powoli, lecz z korzyścią dla wina: w jej toku nabywa ono charakterystycznych aromatów runa leśnego i świeżych grzybów.

Ciągłe poszukiwanie, doskonalenie metod i wytyczanie nowych ścieżek, łamanie schematów i reguł, przekraczanie kolejnych granic w dążeniu do perfekcji - wszystko to stanowi obsesję Bobeta i nadrzędny cel istnienia Castell d'Encús. I chociaż winiarz - jak się rzekło - niespecjalnie zwraca uwagę na krytyków, ci odwzajemniają mu się szacunkiem i uznaniem - dość powiedzieć, że wina Ferrer Bobet 2008 i Ferrer Bobet Selecció Especial 2008 zasłużyły u Roberta Parkera na 96 i 97 punktów.

Szczegółowe informacje

Kraj pochodzenia Hiszpania
Region Katalonia
Szczep winogron sauvignon blanc, semillon
Kolor Białe
Rodzaj Wytrawne
Pojemność 0,75l

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium