Sklep Smacza Jama
do kasy suma: 0,00 zł

Wino Bodeguers Nereus Garnatxa Negra 0,75l

Wino czerwone wytrawne z Katalonii, produkowane ze szczepu garnacha negra (90%) i merlot (10%). W każdym roczniku powstaje najwyżej 3 tys. butelek. Dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Nos wonny i pełen ekspresji, intensywny i bardzo konkretny. Mnóstwo dojrzałych czerwonych owoców, szczególnie wiśni i malin, a także śliwek i fig. W tle nuty mineralne, roślinne (fiołek) i korzenne (lukrecja). W ustach wino gładkie i bardzo przyjemne, niesamowicie wyrafinowane. Dużo nut mineralnych, optymalna kwasowość i słodkie taniny na koniec. Całość cechuje się znakomitą strukturą i wzorową harmonią. Najlepsze do czerwonych mięs oraz serów i wędlin dojrzewających, a także dań z grilla.

Dostępność: wycofany z oferty
Producent: -
Kod produktu: ZWINO1237
Ocena:
Cena: 111,00 zł 111.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Wino czerwone wytrawne z Katalonii, produkowane ze szczepu garnacha negra (90%) z niewielkim dodatkiem merlot (10%). W każdym roczniku powstaje najwyżej 3 tys. butelek. Cały proces produkcji, od maceracji po butelkowanie, ma miejsce w winiarni. Fermentacja zachodzi w stalowych tankach o pojemności 1,5-2 tys. kg. Temperaturę i szczep drożdży dopasowuje się każdorazowo do odmiany winorośli. Trunek dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, pozyskiwanego z okolic Nevers. Pod koniec tego etapu następuje kupażowanie. Nim jednak gotowe wino trafi na rynek, na 18 miesięcy trafia jeszcze do piwnic Bodeguers. Kolor: żywy, wiśniowy z fioletowymi refleksami. Zapach: wonny i pełen ekspresji, intensywny i bardzo konkretny. Mnóstwo dojrzałych czerwonych owoców, szczególnie wiśni i malin, a także śliwek i fig. W tle nuty mineralne, roślinne (fiołek) i korzenne (lukrecja). Smak: gładki i bardzo przyjemny, niesamowicie wyrafinowany. Dużo nut mineralnych, optymalna kwasowość i słodkie taniny na koniec. Całość cechuje się znakomitą strukturą i wzorową harmonią. Finisz: świeży, rześki, długi.

Nereus Garnatxa Negra zasłużyło na ocenę 91/100 od "Catalonia Wines Guide" i 88/100 od Roberta Parkera.

Najlepsze do czerwonych mięs oraz serów i wędlin dojrzewających, a także dań z grilla.

W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.

* * *

Bodeguers to nowoczesna i umiejętnie zarządzana mikrowinnica w regionie Empordà DO. Znajduje się na północny wschód od Girony, w miejscowości Vilamaniscle (w rzeczywistości bliżej stamtąd do Perpignan), w bezpośredniej bliskości wybrzeża Morza Śródziemnego. Założyli ją w 2002 roku Carlos Alcàcer i Conxita Vilarmau. Powodowali się oni nie tylko pragnieniem stworzenia wysokiej klasy win, ale i chęcią oddania tożsamości tej części Katalonii. Obszar winnicy nie przekraczał początkowo 4 hektarów. Alcàcer i Vilarmau zdecydowali się na wycięcie starych i wprowadzenie nowych nasadzeń - tak pojawiło się 9 tys. nowych krzewów winnych odmiany merlot, syrah i grenache. Współcześnie dają one 14 tys. kg owoców w okresie zbiorów, co oznacza, że z jednego hektara pozyskuje się mniej niż 3,5 tony.

Nie jest to oczywiście skutkiem jakichś błędów czy niedociągnięć. Przeciwnie: Alcàcer i Vilarmau stawiają na uprawy ekologiczne, nie celują w ilość, lecz w jakość. Zależy im, aby krzewy winne miały optymalne warunki do wzrastania i owocowania, słusznie bowiem wierzą, że przekłada się to na finalną jakość wina. Jest to ważne również dlatego, że winiarnia położona jest na glebach łupkowych, niezbyt przyjaznych winoroślom, za to dającym fantastyczne efekty - wino zawdzięcza im całą swą mineralność.

Piwnice Bodeguers są architektonicznie zintegrowane z Vilamaniscle. Składają się z szeregu podziemnych struktur, wśród których jest również miejsce na laboratorium. W okresie zbiorów, które prowadzone są ręcznie, owoce umieszcza się w małych skrzyniach o pojemności 20 kg. Chroni to je przed fermentacją spontaniczną. Fermentacja właściwa jest bowiem procesem ściśle kontrolowanym, który zachodzi w najnowocześniejszych zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Pierwsze butelki wina opuściły Bodeguers w 2007 roku. Pierwsza partia wynosiła ok. 3 tys. sztuk. W roku 2008, na fali sukcesów, które z miejsca spotkały debiutującą winiarnię, udało się wyprodukować 8 tys. butelek. Obecnie winiarnia co roku wypuszcza ich na rynek 14 tys., ale nie planuje się wielkich inwestycji.

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium