Wino Allegrini Palazzo della Torre Veronese 0,75l
Wspaniale owocowe wino włoskie produkowane w oparciu o zmodernizowaną metodę ripasso: częściowo z podsuszonych winogron i dwukrotnie fermentowane. Dojrzewa 15 miesięcy w drewnianych beczkach i dodatkowo 9 miesięcy w butelce.
Opis
Allegrini Palazzo della Torre to wspaniale owocowe, dobrze zbalansowane i soczyste wino włoskie, produkowane w oparciu o zmodernizowaną metodę ripasso.
Kolor: rubinowo-czerwony. Zapach: urzekająco owocowy, słodki z nutami ciemnej czekolady. Smak: konsystencja aksamitna, harmonijna, w palecie wyróżniają się soczyste czarne owoce, wiśnie, porzeczki i jagody. Taniny jedwabiście gładkie, kwasowość świeża, owocowa. Finisz: średnio-długi, gładki, satysfakcjonujący.
Podczas gdy winifikacja większości winogron użytych do produkcji tego wina następuje jeszcze w porze zbiorów, pewną ich część przeznacza się do suszenia i przechowuje aż do stycznia. Po tym czasie sok z wysuszonych winogron miesza się z winem i poddaje drugiej fermentacji. Pierwsza fermentacja zachodzi w temperaturze 24-32°C, maceracja trwa 11 dni. Druga fermentacja przebiega w temperaturze 14-22°C, maceracja zaś trwa 18 dni. Przed wprowadzeniem na rynek wino dojrzewa jeszcze 15 miesięcy w drewnianych beczkach, a następnie 9 miesięcy w butelkach.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.