Sklep Smacza Jama
do kasy suma: 0,00 zł

Whisky Dalmore Dominium 0,7l

Whisky z ekskluzywnej serii Fortuna Merita, na którą składają się trunki finiszowane w szczególnie cennych beczkach znajdujących się w posiadaniu gorzelni Dalmore. Dalmore Dominium to whisky niesłychanie bogata, aksamitna i głęboka, a profil ten zawdzięcza finiszowaniu w beczkach po słodkiej sherry Matusalem typu oloroso. Aromat obłędny z mnóstwem śliwek i czekolady, do tego melasa i suszone owoce, zwłaszcza rodzynki i węgierki. Świetna konsystencja, w smaku wyczujemy m.in. nuty czekolady deserowej, owoców czarnego bzu, jeżyn, powideł śliwkowych i melasy, a także imbiru, czarnego pieprzu i karmelu.

Edycja kolekcjonerska, która zainteresuje wielu koneserów.

Dostępność: średnia ilość
Realizujemy: ok. 48h
Producent: Whyte and Mackay
Kod produktu: ZWHSK1132
Ocena:
Cena: 799,00 zł 799.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Whisky z ekskluzywnej serii Fortuna Merita, na którą składają się trunki finiszowane w szczególnie cennych beczkach znajdujących się w posiadaniu gorzelni Dalmore. Beczki pochodzą z winiarni Bodegas González Byass, która współpracuje z Dalmore od ponad 100 lat.

Dalmore Dominium to whisky niesłychanie bogata, aksamitna i głęboka, a profil ten zawdzięcza finiszowaniu w beczkach po słodkiej sherry Matusalem typu oloroso. González Byass Matusalem to trunek niezwykle rzadki - oznaczony jako Vinum Optimum Rare Signatum (VORS), co w nomenklaturze producenckiej oznacza sherry ponad trzydziestoletnią, cechuje się intensywnym aromatem palonego cukru i potężnym smakiem kandyzowanych wiśni. Kolor: mahoniowy. Zapach: obłędny. Mnóstwo śliwek i czekolady, do tego melasa i suszone owoce, zwłaszcza rodzynki i węgierki. W miarę ogrzewania pojawiają się nuty tytoniu, skóry i kawy, miodu, drzewa sandałowego, a nawet kokosa. Smak: struktura klasycznego Dalmore'a, ale złożoność niezrównana. Świetna konsystencja, wyczujemy nuty czekolady deserowej, owoców czarnego bzu, jeżyn, powideł śliwkowych, melasy. W tle egzotyczne przyprawy i słodki sos chili. Całość niesłychanie interesująca, momentami przywodzi na myśl wykwintny koniak. Finisz: średnio-długi, bogaty w nuty imbiru, drzewa sandałowego, czarnego pieprzu, karmelu i sherry.

Edycja kolekcjonerska, która zainteresuje wielu koneserów.

* * *

Gorzelnię Dalmore założył w 1839 roku Alexander Matheson, który wcześniej zbił fortunę na handlu dalekomorskim. Jako jeden z partnerów w spółce Jardine, Matheson & Co, która uformowała się w roku 1832, Matheson miał olbrzymi udział w rynku opium - zwłaszcza jeśli chodzi o przemyt tego narkotyku do Chin - wcześniej całkowicie kontrolowanym przez Brytyjską Kompanię Wschodnioindyjską. Gorzelnia przeszła na własność rodziny Mackenzie w 1878 roku i znajdowała się w jej rękach aż do roku 1960, kiedy to biznes wykupiło przedsiębiorstwo Whyte & Mackay. W międzyczasie Dalmore czekały ciężkie chwile: w 1917 roku gorzelnia została przerobiona na fabrykę ładunków wybuchowych, zarządzaną przez Royal Navy, a uszkodzenia spowodowane tym wymuszonym przebranżowieniem okazały się na tyle poważne, że powrót do poprzedniej działalności trwał kilka lat. Po tym, jak Dalmore znalazła się w rękach Whyte & Mackay, jej głównym zadaniem stało się dostarczanie whisky do popularnego blendu W&M, a całą resztę ograniczono do minimum. Dość powiedzieć, że z single maltów ostała się jedynie wersja 12-letnia, nieszczególnie zresztą ceniona. Jednocześnie jednak gorzelnię rozbudowano, podwajając liczbę aparatów destylacyjnych (z 4 do 8).

Początek XXI wieku przyniósł jednak zasadniczą zmianę sytuacji. W krótkim czasie pojawił się cały szereg starszych trunków (Dalmore 15 YO, 18 YO, 25 YO), do którego dołączyły edycje specjalne, takie jak King Alexander III czy Cigar Malt. Przyznano im szereg wyróżnień i prestiżowych nagród. Dalmore wyszła z cienia W&M i stała się jedną z ciekawszych gorzelni w Highlandach. Położona na skraju miasteczka Alness, bezpośrednio nad zatoką Cromarty, blisko malowniczej rzeki Averon, dysponuje świetnym zapleczem technicznym i idealnymi warunkami do magazynowania whisky. Na wyposażeniu gorzelni znajdują się 4 kolumny destylacyjne i 4 aparaty do destylacji kotłowej: trzy mają tę samą pojemność, czwarty jest dwukrotnie większy. Taki stan rzeczy nie jest bez wpływu na proces produkcji i w rękach niewystarczająco doświadczonego gorzelnika może doprowadzić do katastrofy, zmieniając smak alkoholu na ostatnim etapie destylacji. Szczęśliwie w Dalmore rządzą powtarzalność, ciągłość i konsekwencja. Whisky powstaje z lokalnego słodu, poddawanego 50-godzinnej fermentacji. Nowe destylaty zawierają 69-72% alkoholu, w momencie beczkowania - 63,5%. Magazyn znajduje się tuż nad poziomem morza, co stwarza optymalny mikroklimat, w którym whisky starzeje się wyśmienicie.

Poroże w logo Dalmore nawiązuje do rodzinnej legendy klanu Mackenzie. W 1263 roku wódz klanu miał podobno wykazać się nie lada męstwem, ratując króla Aleksandra III podczas polowania, gdy na monarchę rzuciło się oszalałe zwierzę. Bohater otrzymał w nagrodę tytuł szlachecki. Legenda ta jest najprawdopodobniej spreparowana, a wyszła od Francisa Humberston Mackenzie. Jej artystyczną wizję możemy zobaczyć na słynnym obrazie Colina Fitzgeralda (1786), który znajduje się w szkockiej National Gallery.

Szczegółowe informacje

Region Highlands
Objętość 0,7l
Zawartość alkoholu 43%

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium