Brandy Suau 15 YO 0,7l
Suau produkowana jest w Bodega Suau, na Majorce, w okolicach Pont d'Inca, w gorzelni założonej w 1851 roku przez kapitana Juana Suau i Bennaser. Jest to brandy produkowana według znanego hiszpańskiego systemu "Solera", zgodnie z miejscową tradycją, od ponad 160 lat. Nazwa trunku pochodzi od kupca i żeglarza, który naprawdę nazywał się Don Juan Suau y Bennaser. To właśnie on w 1851 roku otworzył fabrykę tradycyjnych karaibskich napojów.
Opis
Suau produkowana jest w Bodega Suau, na Majorce, w okolicach Pont d'Inca, w gorzelni założonej w 1851 roku przez kapitana Juana Suau i Bennaser. Jest to brandy produkowana według znanego hiszpańskiego systemu "Solera", zgodnie z miejscową tradycją, od ponad 160 lat. Corocznie w Bodega Suau produkowana jest ograniczona ilość 30.000 butelek tej wyśmienitej brandy.
Trunek leżakuje 15 lat w miejscowych piwnicach, w 225 litrowych beczkach, wykonanych z amerykańskiego dębu Limousin, które nadają mu wspaniałego złocistego koloru i pełnego smaku. Podczas wieloletniego leżakowania trunek odparowuje z beczek. Jego objętość zmniejsza się o ok. 10%, jednak co roku beczki uzupełniane są "świeżą" brandy, do pełnej objętości 225 litrów. Takie uzupełnianie odbywa się przez 7 kolejnych lat. Na taki pracochłonny proces produkcji typu "solera" może sobie pozwolić niewielu hiszpańskich producentów.
Następnie beczki poddawane są dalszemu leżakowaniu aż do osiągnięcia pożądanego wieku - 15, 20, 25,30, 40, 50, a nawet 100 lat. Następnie są butelkowane i w takich wersjach wprowadzane do sprzedaży.
Nazwa trunku pochodzi od kupca i żeglarza, który naprawdę nazywał się Don Juan Suau y Bennaser. To właśnie on w 1851 roku otworzył fabrykę tradycyjnych karaibskich napojów.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Hiszpania |
vol. | 37% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.