• Dzisiaj w świetnej cenie

  • Belvedere
Filtr
Cena:
÷

 

Brandy swój początek zawdzięcza udoskonaleniu metod destylacji win, głównie gronowych- jej nazwa nawiązuje do dawnej metody weryfikacji oczyszczenia trunku poprzez podpalanie części alkoholu- stąd określenie brandewijnn lub wypalanka. Najbardziej rozpowszechniona i zarazem najbardziej znana brandy gronowa (eau-de-vie de vin) powstaje z wina gronowego a swój łagodny smak, barwę i bukiet zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Istnieje wiele znakomitych narodowych wersji tego winiaku- we Francji najznakomitsze to armaniak i koniak,Grecja słynie z Metaxy destylowanej z czerwonych winogron z dodatkiem ziół; niezwykle cenione są powstające przy produkcji sherry brandy hiszpańskie zaś Pisco jest narodowym napojem Chile. Brandy może powstawać także z wytłoków i skórek winogron (de marc)- wówczas często nie jest poddawana leżakowaniu co znajduje odzwierciedlenie w jej jasnej barwie; najsłynniejszym reprezentantem jest tu grappa- lub z owoców (de fruits) innych niż winogrona- najczęściej wykorzystuje się sfermentowany moszcz jabłek, śliwek, moreli lub wiśni; przykłady to calvados czy śliwowica. Te dwie ostatnie odmiany brandy muszą na etykiecie zawierać oznaczenie określające surowce wykorzystane do ich produkcji.


Waluty
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium